Az Uber France okostelefonos alkalmazása az UberPop, amelynek segítségével saját gépjárművüket használó, nem hivatásos sofőröket és a városon belül közlekedni kívánó személyeket kapcsol össze. A szolgáltatás keretében a társaság határozza meg az árszabást, szedi be minden fuvar díját az ügyféltől (azt megelőzően, hogy annak egy részét a jármű nem hivatásos sofőrének kifizetné), és kiállítja a számlákat.

A cég ellen büntetőeljárás indult a szolgáltatás miatt. A társaság azzal védekezett, hogy az a francia jogszabály olyan műszaki szabálynak minősül, amely a műszaki szabványokról és szabályokról szóló irányelv értelmében információs társadalommal összefüggő szolgáltatásra vonatkozik. Márpedig ez az irányelv megköveteli a tagállamoktól, hogy jelentsék be az Európai Bizottságnak minden vonatkozó tervezetüket - márpedig a jelen esetben ez elmaradt.

Az ügyben eljáró lille-i bíróság azt kérdezte az Európa Bíróságtól (EB), hogy a francia hatóságok kötelesek voltak-e a törvénytervezetet előzetesen bejelenteni a Bizottságnak.

Mai ítéletében az EB kimondta, hogy a tagállamok megtilthatják és szankcionálhatják az UberPophoz hasonló szállítási tevékenység jogellenes gyakorlását anélkül, hogy az ilyen tevékenység gyakorlását büntetendővé nyilvánító törvény tervezetét előzetesen be kellene jelenteniük a Bizottságnak.

A bíróság 2017. december 20-án az Uber Spain ügyben kimondta, hogy a Spanyolországban kínált UberPop szolgáltatáshoz hasonló szolgáltatás a közlekedés területén nyújtott szolgáltatások körébe tartozik, és nem minősül az irányelv értelmében vett, információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak.

Fotó forrása: StockSnap.