Hat óra alatt egy terepjáró - elindult a Jaguar-gyár szomszédban

Megkezdődött termelés a nyitrai Jaguar-gyárban, ahol néhány éven belül 100-150 ezer autó készülhet évente.
Csernátony Csaba, 2018. október 26. péntek, 11:26
Fotó: Napi.hu

Csütörtökön hivatalosan is elindult a Jaguar Land Rover 1500 főnek munkát adó szlovákiai Nyitrán lévő gyárában - derül ki az ujszo.com szlovákiai magyar nyelvű hírportál beszámolójából.

Az üzemben készülnek majd a Land Rover Discovery terepjárók, egy autó legyártása hat órát vesz igénybe, a folyamat jelentős része automatizált. A különböző csarnokokat föld alatti alagutak kötik össze, speciális mozgó daruk szállítják az alkatrészeket, az alvázat, a motort, a karosszériát.

A gépjárműveket szó szerint néhány méterrel a gyártósor vége előtt állítják négy kerékre. Ekkor tankolnak beléjük 25 liter üzemanyagot, itt táplálják be a biztonsági rendszereket, a navigációt és az egyéb programokat. Mivel a Discoveryk kizárólag a nyitrai üzemben készülnek, ezért a világ bármely részére innen mennek az autók.

Egy év, akár 150 ezer darab

Bár a nyitrai gyár kapacitása évi 150 ezer autó, de ezt a szintet csak pár éven belül éri el. Az indulás után egy műszakban dolgoznak az alkalmazottak, 2019 második felében vezetik be a második műszakot, és 2020 elején éri el a termelés azt a tempót, hogy évente 100 ezer autót készülhessen el.

Alexander Wortberg, a nyitrai gyár igazgatója elismerte, hogy a brexit komoly gondokat okozhat a társaságnak. Ugyanakkor a szlovákiai üzem olyannyira fontos, hogy a kemény brexit, azaz a legrosszabb forgatókönyv esetén sem fogják elhagyni Szlovákiát, Sőt, nem tartja kizártnak a gyár bővítését, hogy az évi termelés elérje a 300 ezer autót.

Hány darab fogyott a magyar piacon?

A Datahouse adatai szerint a Land Rover terepjáróiból (Range Roverek és Land Rover Discoveryk) összesen 118 darabot adtak el újonnan a magyar piacon az év első kilenc hónapjában, ami marginális részesedést jelent a piacon.

Ez nem meglepő, mert a Land Rover-modellekből még az olcsóbbnak számító - a Nyitrán készülő - Discoveryk listaára is 16 millió forintról indul. A Range Roverek pedig inkább a 20 millió feletti sávban érhetőek el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matyi2010, 2018.10.27 10:54

na4, 2018. október 27., szombat 9:27

Igazad van, nincs hiszti. De gyár sincs...
Robotizált gyárat a fő piacokhoz közel építenek, nem Szlovákiában. Angliában esetleg a brexit miatt Németországban, ahol a beszállítók is közel vannak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.10.27 09:27

Robotok kellenek, és akkor nincs hiszti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.10.26 16:36

@europeer:
:):):):):) Ez nagyon alacsony bér
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.10.26 16:03

Érdekes, hogy ott is ment a sírás a kevés munkaerő miatt. Ennek ellenére a Nyitra megye egyik legnagyobb városában, Komarno-ban egyik lapban sem hirdetik az állást. a Jaguárba.
Most megnéztem a legutóbbi Komáromi lapokat, a Deltát, egyikben sem volt
Ezek szerint mégiscsak rengeteg jelentkező volt. :D
Egy érdekes cikket mégis találtam. Amikor előszőr keresték a melósokat a kinti munkaügyi központokban, akkor még arról regéltek, hogy 1100-1300 eur fizetések lesznek. Erre most:
"

Jaguar Land Rover
rekordnagyságú egyszeri béremelés
Aios Jaguar Land Rover Modern Szakszervezet

Hatalmas béremelést eszközöltek ki a szakszervezetek a Jaguar Land Rovernél
nyitrai autóipari paradicsom
2018. október 18. csütörtök - 11:04
Sikerült béremelést kieszközölniük a nyitrai autógyár dolgozói számára az Aios Jaguar Land Rover Modern Szakszervezetnek a vállalat vezetésénél. A cégvezetés és a szakszervezet közötti kollektív szerződés október 13-án került aláírásra, és a jövő év végéig lesz érvényben.
...a gyártásban dolgozó operátorok bérei ? akiknek 650 euró volt a kezdőfizetésük ?, a kollektív egyeztetést követően 10 %-kal növekedtek, és 715 eurónál fognak kezdődni."
cikk: https://www.bumm.sk/regio/2018/10/18/beremelest-eszkozoltek-ki-a-szakszervezetek-a-jaguar-land-rovernel
Vagyis annyian jelentkeztek, hogy a béreket is lejjebb vették. Nincs melós mi? :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html