Elsősorban az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett az utóbbi hónapban. Decemberhez viszonyítva a havi infláció 0,8 százalékos volt. A szolgáltatások árai 0,9 százalékkal emelkedtek.  Az üzemanyagok ára a decemberi 4,3 százalékkal szemben 11,6 százalékkal növekedtek éves összevetésben. Az alkoholos italok ára 0,5 százalékkal nőtt, míg decemberben 3,1 százalékkal - írja az MTI.

Az infláció gyorsulását leginkább az élelmiszerek és az üdítők 8-9 százalékos drágulása okozta. A dohányáruknál az éves drágulás 6,5 százalékot tett ki. A közlekedési tarifák 5,1 százalékkal emelkedtek, míg a vendéglőkben az árak átlagban 5,4 százalékkal voltak magasabbak, mint korábban.

Január már a második hónap volt, amikor az éves infláció két százalék vagy annál magasabb. Pénzügyi szakértők szerint ez arra mutat, hogy a cseh jegybank rövidesen megszüntetheti beavatkozási politikáját a korona-euró árfolyamba.

A jegybank azon volt, hogy az euró kurzusát 27 korona körül tartsa. A hivatalos álláspont szerint ezt a politikát akkor szüntetik meg, ha az éves infláció tartósan két százalék körül fog mozogni. Piaci elemzők a jegybank lépését májusra-júniusra várják.