A Vueling a francia repülőterekre - Orly, Roissy-Charles-de-Gaulle, Marseille, Lyon, Nantes, Rennes, Bastia, Bordeaux és Toulouse - induló vagy érkező járatait sem indította el, miután az USAC-CGT szakszervezet felhívására a légiirányítók a francia munkajogi reform elleni tiltakozás jegyében munkabeszüntetést tartottak kedden.

A fapados légitársaságok közül az írországi Ryanair 102 franciaországi járatot törölt, ami több mint 18 ezer utast érintett. "Több mint százezren jelentős késésekre számíthatnak" - sajnálkozott a Ryanair, amely az Európai Bizottsághoz fordult.

A brit EasyJet ugyancsak járattörlésekre és késésekre számít, de franciaországi járatainak 65 százaléka közlekedett.

David García, a Vueling kereskedelmi igazgatója arról győzködte a közvéleményt hétfőn, hogy alapvetően a francia légiirányítók június 28-i sztrájkja miatt esett ki egy sor járat június 30-tól kezdve. A vállalat nem közölte, hogy hányas utas járt pórul emiatt, de spanyol lapértesülések szerint csütörtök és vasárnap között több mint 8000 ember nem tudott a tervezett időben elutazni.

Túl sokat akartak

A repülő személyzet egyik szakszervezete annak tulajdonítja a nehézségeket, hogy a Vueling nyári menetrendje túlságosan ambiciózus a rendelkezésre álló eszközökhöz képest. A nyári menetrendet a Vueling előző vezetése hagyta jóvá.

Luis de Guindo, a gazdaságért és a turizmusért felelős miniszter egy keddi nyilatkozatában a szakszervezettel egyetértésben szintén úgy vélekedett, hogy a vállalat rosszul tervezett, túlvállalta magát. Reményei szerint a Vueling vezetése gyorsan előáll egy akciótervvel, hogy elejét vegye az újabb járattörléseknek. A spanyol és a katalán hatóságok is szankciókkal fenyegették meg a fapados légitársaságot, amelynek magyarázatai kevéssé tűnnek meggyőzőnek.

A Vueling menedzsmentje már döntött arról, hogy mintegy 30 pilótát és légiutaskísérőt vesz fel, valamint további hat repülőgépet vesz bérbe.

A 2004 júliusa óta működő Vueling fő bázisa a barcelonai El Prat és a római Fuimicino repülőtér. Több mint 163 célállomásra szállít utasokat szerte Európában, Afrikában és Ázsiában.