A nemzetközi hitelminősítő pénteki londoni bejelentése szerint az OTP oroszországi leányvállalatának besorolása az eddigi az eddigi "E plusz"-ról egy fokozatta "D mínusz"-ra módosul a cég nyilvántartásában, stabil kilátással. A Moody's ezzel egy időben - változatlan negatív kilátással - megerősítette az orosz OTP-érdekeltség helyi valutában és devizában vezetett hosszú és rövid lekötésű betétállományának "Ba1/Non-prime" besorolását.

A hitelminősítő indoklása szerint ajavítás tükrözi az orosz pénzintézet piaci helyzetének javulását és az üzleti tevékenység sokszínűbbé válását, ami jó finanszírozási hozzáférést biztosított még a válság idején is.

Mindemellett a kockázati modellek kifejlesztése és az oroszországi üzleti tevékenység éretté válása jobb minőségű és fenntarthatóbb jövedelmezőséget eredményezett a kockázati költségek csökkenése és a javuló költséghatékonyság révén.

A Moody's szerint a felminősítés ezenkívül tükrözi azt is, hogy javult az orosz OTP-érdekeltség eszközminősége, és csökkent a hitelkockázatokból eredő, a bank tőkehelyzetét terhelő nyomás, miután jelentősen mérséklődött a pénzintézet kitettsége a kockázatos építőipari és ingatlanszektorokban, emellett csökkent a hitelfelvevői ügyfélkör koncentráltsága is.