Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fitch Ratings a volt KGST-bank, azaz az NBB hosszú távú BBB+ hitelminősítésének kilátásait stabilról pozitívra módosította 2019. szeptember 11-én. Ez 2019-ben a második, 2018 kezdete óta pedig a hatodik pozitív minősítési intézkedés a vezető nemzetközi hitelminősítő intézetek részéről - közölte a bank.

A hitelminősítő várakozásai szerint a bank üzleti- és működési környezete tovább fog javulni a jövőben. A legfőbb tényező, amely hozzájárult ehhez a döntéshez, a Fitch megfogalmazása szerint, az intézmény üzleti profiljának folyamatos átfogó fejlesztése. Az intézet jelentésében kiemelte, hogy a 2019 első félévében Budapestre való sikeres átköltözés eredményeképpen az NBB lett az első multilaterális fejlesztési bank, amely központtal rendelkezik a kelet-közép-európai régióban, illetve a 200 millió eurós befizetett tőke felemelésének tagállamok általi jóváhagyása támogatja majd a bank ambiciózus hitelnövelési célkitűzéseit.

A Fitch megjegyzi, hogy a bank legbefolyásosabb és legnagyobb részvényese továbbra is Oroszország (47,6 százalékkal 2019 első félévi adatai alapján), ugyanakkor az EU-s tagállamok összrészesedése 50 százalék felett van befizetett tőke és szavazatok alapján. Magyarország részesedése 2019 szeptemberében 15 százalékra emelkedett a 2014-beli belépésének 9 százalékáról. A hitelminősítő úgy látja, hogy a bank székhelyének Moszkvából Budapestre költözése és Magyarország megújított együttműködése összhangban van a bank hitelezésének Kelet-Közép-Európa felé való tolódással.

A Fitch Ratings szerint az NBB megújulási stratégiájának megvalósítása sikeres volt, beleértve a növekvő minőségű hitelportfóliót, amelynek 53 százalékát európai projektek támogatására szánják, valamint a kockázatkezelési rendszer javítását, amely lehetővé tette a nemteljesítő hitelek egy évvel ezelőtti 4 százalékos arányának 1,8 százalékra csökkentését.

A minősítő cég felhívta a figyelmet a bank likviditásának magas szintjére, a folyamatosan javuló eszközökre és a finanszírozás folyamatban lévő diverzifikálására.