A Nissan Motor Co Ltd., a második legnagyobb japán autógyár az üzleti eredményére vonatkozó előrejelzését a márciussal záró folyó pénzügyi évre 6,5 százalékkal, 570 milliárd jenre növelte a korábban tartott 535 milliárd jenes célról. A Thomson Reuters által megkérdezett szakértők átlagosan 589,9 milliárd jen üzleti eredményt helyeztek kilátásba.

Az október-decemberi periódusban, üzleti éve harmadik negyedévében a Nissan közel megduplázta, 156,0 milliárd jenre növelte üzleti eredményét. Elemzők 121,42 milliárd jenre számítottak.

A nettó nyereségre vonatkozó előrejelzést a Nissan 3,7 százalékkal, 420 milliárd jenre emelte, ami - ha teljesül - nyolc százalékos nyereségnövekedésnek felel majd meg a 2013-as pénzügyi évhez képest.

A harmadik negyedévben a Nissan nettó nyeresége 20,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest és 101,8 milliárd jen lett, szemben a FactSet által elemzők körében végzett felmérés 83,2 milliárd jenes átlagával.

Az október-decemberi harmadik pénzügyi negyedévben a Nissan 2,94 ezer milliárd jen értékesítési árbevételre tett szert, 16,7 százalékkal magasabbra az egy évvel korábbinál.

Tavaly a Nissan eladásai az Egyesült Államokban meghaladták a kínai értékesítések számát. Az amerikai eladások a piaci növekedés 5,9 százalékos üteménél nagyobb, 11,1 százalékos mértékben 1,39 millióra nőttek. Tavaly az Egyesült Államok lett a Nissan legnagyobb piaca.

Európában is jól alakultak a Nissan eladásai, így az amerikai és az európai piacon elért növekedés bőven ellentételezte a japán belföldi piacon bekövetkezett visszaesést.