Javított teljesítményén a BDO

A világ ötödik legnagyobb könyvvizsgáló hálózataként ismert BDO tagvállalatainak összesített díjbevétele meghaladta a 4,63 milliárd eurót (6,015 USA dollárt) a 2012. szeptember 30-án zárult idei pénzügyi évben. Mindez euróban 14, míg USA dollárban több mint 6,1 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékekhez képest.
NAPI, 2012. december 5. szerda, 09:07
Fotó: Napi.hu

Nem csupán a könyvvizsgálói, hanem általában a pénzügyi szolgáltatások piacának is komoly gazdasági kihívásokkal kell szembenéznie világszerte, ennek ellenére a BDO valamennyi piaci régióban nőni tudott. A legnagyobb mértékben, 48,5 százalékkal az ázsiai - csendes-óceáni térségben nőtt az összesített árbevétel, amit főként a Kínában és Japánban működő irodák generáltak, és amelyhez emellett ausztráliai vállalatfelvásárlások is hozzájárultak. A számok ugyanakkor még nem tartalmazzák egyes Kínában működő PKF-irodák közelmúltban bejelentett beolvadását a BDO-ba, amelynek során további 350 fővel bővül majd a BDO csaknem 55 ezer fős összlétszáma.

A Közel-keleti térségben a vállalatcsoport tavalyhoz hasonlóan ismét kiemelkedő mértékben, 31,8 százalékkal tudott növekedni: különösen a bahreini, a katari, a szaúd-arábiai és az Egyesült Arab Emirátusokban működő irodák könyvelhettek el jelentős forgalombővülést. Az észak-amerikai és karibi térségben is kétszámjegyű volt a hálózat növekedése, ami főként az egyesült államokbeli igen jelentős forgalombővülés indukált. A latin-amerikai térségben egy korábbi dominikai RSM-iroda felvásárlása mellett főként a perui és kolumbiai tagcégek járultak hozzá számottevően a bevételek gyarapodásához.

Az eurózóna folytatódó nehézségei ellenére a BDO Európában is megismételte tavalyi növekedését (+4,6 százalék), amely elsősorban a francia és a norvég tagcégek teljesítményének köszönhető, de kiemelkedő eredményt nyújtottak a finn és izlandi irodák is.

Az árbevétel üzletág szerinti megoszlása a tavalyihoz igen hasonló képet mutat: miközben a könyvelés és könyvvizsgálat részesedése kicsivel 61 százalék alatt alakult, az adótanácsadás 18 százalékot tett ki, az egyéb tanácsadási szolgáltatások aránya ugyanakkor kis mértékben, 21 százalékra növekedett. A BDO szolgáltatásai 2012-ben már 138 országban voltak elérhetőek, az irodák száma 7,7 százalékkal 1204-re nőtt, miközben a munkatársak létszáma megközelítette az 55 ezer főt (+12,4 százalék). (Valamennyi fenti arányszám az euróban kifejezett díjbevételekre vonatkozik.)

Martin van Roekel, a BDO tavaly kinevezett nemzetközi vezérigazgatója így kommentálta a vezetése alatt eltelt első üzleti év teljesítményét: "A nehéz időkben a vállalatok figyelme világszerte a költségekre és a valódi értéket képviselő szolgáltatásokra irányul. Ezen a területen a BDO-nak komoly versenyelőnye van. Ennek köszönhető, hogy miközben a középvállalatok piacán vezető szolgáltatóként van jelen, mind a független, mind a nemzetközi céghálózatok örömmel veszik igénybe minőségi szolgáltatásait."
A nemzetközi vezérigazgató már a következő hónapokban további növekedést vár mind a hálózat teljesítményét, mind a globális jelenlétét illetően.

bdo
HOZZÁSZÓLÁSOK