Jelentéseket küldenek gazdájukról az Apple- és a Google-telefonok

A Wall Street Journal állítása szerint nem csupán adatokat gyűjtenek és rögzítenek gazdájuk mozgásáról az iPhone-ok, illetve az Android szoftvert használó okostelefonok, hanem jelentenek is róluk az Apple-nek és a Google-nek.
NAPI, 2011. április 22. péntek, 11:27
Fotó:

Az Apple iPhone-jai és a Google Android operációs rendszerét futtató okostelefonok rendszeresen információkat küldenek a két cégnek helyzetükről, amiből kirajzolódik tulajdonosuk mozgása - állítja a Wall Street Journal a rendelkezésére álló adatok és dokumentumok elemzése alapján. Ez súlyosabb vád, mint ami tegnap látott napvilágot: két programozó arról számolt be, hogy az iPhone-ok egy külön fájlban rögzítik mozgásukat - vélhetően a mobilhálózatok átjátszó állomásainak háromszögelésével -, ami azután letöltődik minden olyan számítógépre, amellyel a telefont szinkronizálják.

Az adatgyűjtés célja mindkét cég esetén az, hogy adatbázist építsenek a mobilozók helyzetéhez igazodó hirdetések értékesítéséhez. A Gartner informatikai piackutató cég szerint az éttermek, bárok, szállodák, áruházak összesen 2,9 milliárd dollárt költenek olyan reklámokra, hogy amelyekkel kifejezetten a környezetükben tartózkodókat próbálják becsalogatni helyiségeikbe, és ez a piac 8,3 milliárdosra nőhet 2014-re. A cégek környékén lévők mobiltelefonjaira eljuttatott üzenetek kiváló lehetőséget ígérnek a vevő-, vendégcsalogatásra.

Samy Kamker biztonsági szakértő szerint a HTC androidos telefonjai néhány másodpercenként rögzítik helyzetüket, és óránként néhány alkalommal elküldik ezt a Google-nek. A jelentésekhez csatolják a közelben lévő Wi-Fi-hálózatokat azonosító adatokat, illetve a jelentést küldő telefon egyedi azonosítóját. A Google nem kommentálta Kamker kutatási eredményeit, ugyanakkor az elmúlt évig hasonló Wi-Fi-adatokat gyűjtött azokkal az autóival, amelyek segítségével a világ minden városáról fényképes térképet készített. Ez utóbbit akkor hagyta abba, amikor szándékától függetlenül e-mail-címek, jelszavak és más személyes adatok is lecsorogtak adatbázisába a Wi-Fi-rendszerekből.

Az Apple esetenként gyűjt a helymeghatározással kapcsolatos adatokat - köztük GPS-koordinátákat, az iPhone-felhasználók környezetében lévő Wi-Fi-hálózatokkal kapcsolatos információkat -, és ezeket minden 12 órában továbbítja saját magához - ismerte el a cég parlamenti képviselők kérdésére válaszolva tavaly. Ennél többet azonban most sem árult el.

A két neves számítástechnikai cég jelentésgyűjtése csak követi a WSJ egyik tavalyi cikkében megjelent információt, amely szerint néhány népszerű okostelefon még ennél is agresszívebben jelentget tulajdonosáról. Egyes esetekben előfordul, hogy az adatokat kiadják harmadik személyeknek, amelyek kilétéről a mobilos még csak nem is tud.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK