A Reuters elemzői konszenzusának mediánjától elmaradtak a társaság bevételei (egyedül a díj- és jutalékbevételek felelnek meg annak), a működési árfordítások pedig megegyeznek vele. A bank hitelezési céltartalékai ugyanakkor kellemes csalódást okoztak - leginkább ennek köszönhető, hogy a bank nettó eredménye 13,4 millió euróval, vagyis 15 százalékkal magasabb lett a vártnál.

Fontosabb részletek:

  • Az alacsony hitelkereslet és kamatkörnyezet, valamint a kedvezőtlen árfolyammozgások rosszul érintették a társaságot.
  • A nettó kamatbevételek újabb 6 százalékka, az összes bevétel 3 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.
  • Az adózott eredmény 42 százalékkal esett vissza egy év alatt, a nem teljesítő hitelek aránya a 2013 végi szinten (9,6 százalék) maradt
  • A magyar leánybank továbbra is veszteséges: az első negyedévben jelentős, 53,8 millió eurós negatív eredménye keletkezett.
Nem hozott fordulatot az év eleje az Erste számára a hitelezésben: továbbra is alacsony a hitelkereslet, ami a nettó kamatbevételein is érezteti hatását. Ezek egy év alatt 6, egy negyedév alatt 4 százalékkal estek vissza annak ellenére, hogy az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően nem fizet magas kamatot a betétekre a társaság.

Jó hír viszont, hogy nem romlott tovább a hitelportfólió minősége: a nem teljesítő hitelek aránya 9,6 százalékon áll 2013 végéhez hasonlóan. A hitelezési céltartalékok ennek köszönhetően nem voltak magasak: 364 millió euró ment el erre a cégnél. A működési ráfordítások az mutatják, hogy a szigorú költséggazdálkodás folytatódott az osztrák bankcsoportnál: szintjük 2,7 százalékkal esett vissza egy év alatt.

Összességében a nettó eredmény - bár magasabb az elemzők által vártnál - a nagyobb egyszeri tételek nélkül lezajlott negyedévekre visszatekintve alacsonynak mondható. A visszaesésben jelentős szerepe van a bevételi környezet romlásának.