Az olaj árának csökkenése az INA bevételeire is hatással volt, így hiába növekedett a vállalat kitermelése, a belföldi piacokon az árbevétel 15 százalékkal, az exportból elért bevétel pedig 28 százalékkal csökkent az előző év harmadik negyedévéhez képest.

Az INA teljes, 2015-ös harmadik negyedéves szénhidrogén-kitermelése napi 40,3 ezer hordóegyenérték (boe/d) volt, míg 2014. július-szeptemberében 35,6 ezer hordóegyenérték volt a kitermelés. A kitermelt kőolaj és földgáz mennyisége egyaránt növekedett, legdinamikusabban, 24 százalékkal a horvátországi kőolaj-kitermelés.

A vállalat 15 százalékkal csökkentette működési költségeit, amelyben a személyzeti kiadások 8 százalékos lefaragása is szerepet játszott, de a kiadások így is lassabb ütemben mérséklődtek, mint a bevétel. Az INA negyedéves üzemi eredménye az egy évvel korábbi 511 millió kunáról 63 millió kunára csökkent.

Áldott Zoltán, az INA igazgatótanácsának elnöke szerint az idei első három negyedévben továbbra is jelentős összegeket fektettek be, közel 1 milliárd kunát fordítottak beruházásokra. A vállalat sikeresen növelte szénhidrogén-kitermelését, ellensúlyozva az olajkutak kimerülésének - és így a termelés visszaesésének - természetes folyamatát. Az olajpiaci környezet jelenleg az INA finomítói ágának kedvez jobban, de ennél a szegmensnél még továbbra se sikerült nyereséget elérni.