Németország - és Európa - legnagyobb energiaipari vállalata szerdán közölte: 4,3 milliárd euróra (1340 milliárd forint) csökkent az üzemi eredménye 2015 első hat hónapjában. Ez azt jelzi, hogy továbbra is nehéz a hagyományos erőművek helyzete - mondta Johannes Teyssen vezérigazgató.

Az áram megawattóránkénti nagykereskedelmi ára két év alatt 20 euróval, 35 euróra csökkent, emiatt az E.On atomerőműveinek - amelyeket 2022-ig be kell zárnia -, továbbá gázüzemű és szénerőműveinek eredménye nagyjából 30 százalékot zuhant. Az év egészére 7,0-7,6 milliárd euró közötti üzemi eredményt vár a konszern a tavalyi 8,3 milliárd euró után.

Az ideit az átmenet évének nyilvánították az E.On-nál; gőzerővel zajlik a konszern átalakítása, a "klasszikus" energetikai tevékenységeket ugyanis - így a fosszilis energiahordozók kitermelését, a hagyományos erőművek üzemeltetését, a földgáztárolást és a kereskedelmet - 2016-tól kiszervezik egy külön cégbe, az Uniper nevű vállalatba, amelynek 20 ezer alkalmazottja lesz. A konszern régi nevét megtartó másik cégnél - amelynek székhelye Essenben lesz -, 40 ezer alkalmazott marad. Ez foglalkozik majd a megújuló energiaforrások kiaknázásával, az energiaellátó hálózatokkal és az ügyfélszolgálattal.

A tervek szerint az Unipert 2016 második fél évében a tőzsdére viszik. Az E.On 1995 óta van jelen Magyarországon, ahol leányvállalatai összesen több mint 3 millió végfelhasználónak szolgáltatnak áramot és földgázt.