A gazdasági növekedés ütemének számszerű alakulásából nem igazán lehet átfogó képet alkotni az ország gazdasági fejlődéséről, ehhez az elemzőknek sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a növekedés minőségi paramétereinek értékelésére - nyilatkozta Ning Csi-csö, az NDRC (National Development and Reform Commission) nemzeti fejlesztési és reformbizottság elnökhelyettese a People's Daily lapnak adott interjúban az adatok hivatalos közzétételét megelőző napon, írja az MTI.

Ebből a szempontból sem a növekedési ütem, sem a GDP nem mindenható - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az iparvállalatok nyereségének 20 százalékos és a pénzügyi nyereség tizennégy százalékos első negyedévi növekedése jó alapul szolgál az idei gazdasági növekedés minőségi tényezőinek további javulásához.

A kínai iparvállalatok az elmúlt hónapokban több éve a legmagasabb nyereséggel termeltek a kormány kapacitástöbblet-leépítő törekvésének köszönhetően, ami végső soron megemelte az olyan nyersanyagok, mint például a vasérc vagy a szén árát. Ning Csi-csö rámutatott, hogy az acél- és széniparban a kapacitáscsökkentő célkitűzéseket még korántsem sikerült elérni, bár a termelékenységi mutatók már számottevően javultak.

A kínai kormány az idei évre 6,5 százalékos GDP-növekedést irányzott elő, alacsonyabbat a tavalyi 6,5-7,0 százalékos növekedési tervnél, amiből 6,7 százalék valósult meg. Az idei első negyedévben 6,9 százalék volt az éves GDP-növekedés, a tavalyi utolsó negyedévben pedig 6,8 százalék. Elemzők szerint az év első negyedében elért növekedési ütem elegendő lendületet biztosít a kínai gazdaságnak ahhoz, hogy még lassuló növekedési ütem mellett is megvalósuljon a 6,5 százalékos éves növekedési előirányzat - írja az MTI.