Kellemes klímájával, különleges fekvésével és atmoszférájával mozgatja meg a befektetők fantáziáját a Riviéra. Ugyan a válság következtében kissé megcsappant az érdeklődés, a korábbi években mind Párizsban, mind a tengerparton több kisebb luxuslakás került magyar vevők tulajdonába - mondta lapunknak Szép Ferenc, a helyi Agence de la Pinede budapesti irodájának tulajdonosa.

Magát a Cote d'Azurt a válság nem rázta meg érezhetően: a prémium és a luxusingatlanok továbbra is őrzik értéküket, az árak pedig felfelé mozognak. A piacon folyamatos a kereslet túlsúlya, a tulajdonosok helyzete - Szép Ferenc szerint - privilegizált, hiszen a folyamatos kereslet miatt bármikor eladhatják ingatlanját.

Cap Martin, a St. Jean Cap Ferrat és a Cap d'Antibes félsziget drágább, de a nyugatabbra található családiasabb kisvárosokban, mint Saint Raphael, Saint-Maxime vagy Saint-Tropez, találhatók kedvezőbb árú, ugyancsak a magas minőségű kategóriába tartozó ingatlanok. Az ársáv alsó határa 1 millió euró körül van, felső határa a csillagos ég. Négyzetméterenként az átlagár 10-30 ezer euró, a helytől, a tengerparttól való távolságtól, panorámától, valamint a szolgáltatások (felszereltség, saját uszoda, őrzés stb.) körétől függően. Néhány példa a kínálatból: tengerparti juan-les-pins-i 137 négyzetméteres, nagy teraszos prémium lakás 2,140 millió euró, hasonló méretű Nizzában 1,430 millió euró. Csaknem egy nagyságrendet ugrik az ár Monacóban, ahol egy 235 négyzetméteres luxusrezidenciát 9,750 millió euróért árulnak. Összehasonlításképpen Párizsban, a VIII. kerületi "Arany-háromszög"-ben, az Eiffel-toronyra panorámás 117 négyzetméteres lakás ára 2,150 millió euró, ugyanitt 550 négyzetméteres penthouse-duplex 12,600 millió euró, egy XVI. kerületi 120 négyzetméteres lakásért 1,550 millió eurót kell fizetni.


Néhány éve olyan egzotikus országok, mint Katar, Egyiptom és Dubai is felkerültek a határon túli ingatlanokat kínáló cégek listájára, főleg újonnan épült tengerparti luxusingatlanjaikkal. Mint Nagy Sándor, a 4 Nagy Kft. tulajdonosa lapunknak elmondta: a válság előtt befektetők és a munkájuk miatt kiköltözők érdeklődtek leginkább, most azonban ott is áll a piac, és az árak stagnálnak ugyan, de a hazai vásárlók rendkívül óvatossá váltak, még érdeklődő sincs. Pedig kínálat van bőven, az adminisztráció egyszerűsödött, a törvényi megkötések lazábbak lettek. Katarban például Lusail város egyik legnagyobb folyamatban lévő lakásprojektjében, a The Piazzában 1, 2 és 3 hálós, közös úszómedencés luxuslakásokat kínálnak már 40-50 millió forinttól, az egyiptomi Hyde Park villaprojektjében a kisebb luxusvillák ára 65-70 millió forinttól indul.


Bár Katar, Egyiptom, valamint Dubai igazi különlegességnek számít és van is irántuk érdeklődés, ám ha a hazai vásárlók hosszú mérlegelés után valóban nyélbe akarják ütni az üzletet, többnyire maradnak a már bevált, vagyis ismertebb külföldi terepeken - mondja Tátrai Ferenc, a Korrekt-Maxingatlan tulajdonos-ügyvezetője. Pedig tapasztalatai szerint a válság a Közel-Keleten is akciós árakat hozott, példaként említ egy Dubai legfelkapottabb részén, a Sports Cityben épült 68 négyzetméteres társasházi lakást, amelynek 97 millió forintos induló árát a tulajdonos 60 millióra csökkentette. A cég egyébként több európai és tengerentúli országban kínál ingatlanokat. Cipruson például Paphos központjában új, 74-94 négyzetméteres, nagy teraszos társasházi luxuslakásokat kínálnak 150-178 ezer euróért (plusz 15 százalék áfa), a közeli Neo Chorióban pedig - a Földközi-tengerre néző, örökpanorámás, 118-193 négyzetméteres - luxusvillák várnak vevőre nettó 460-605 ezer euróért.


S mivel az elmúlt évtizedben az amerikai kontinens egyre népszerűbbé vált a magyar befektetők körében, újabban Brazília is a kínálati listára került. Jelenleg az északi Ceará tartományban, az ökoturizmusáról híres, kellemes klímájú, több millió lakosú Fortaleza város mellett ajánlanak építési telkeket, ahol egy nagyobb területen már elkezdődött a parcellázás és az infrastruktúra kiépítése. A 450 négyzetméteres telkekért 33 ezer dollárt (plusz kb. 4000 dollár ügyvédi, illeték- és egyéb költséget) kell a vevőknek letenni. A tervek szerint ide villaparkot terveznek, így később biztos nyereséggel lehet továbbadni az ingatlant.