Jó éve volt az OMV-nek

Jelentősen emelkedtek az OMV bevételei és a nyeresége a 2012-es évben a vállalat csütörtöki közlése szerint.
MTI, 2013. február 21. csütörtök, 14:55
Fotó: Napi.hu

A bevétel 25 százalékkal, 42,65 milliárd euróra nőtt, az adózás utáni nyereség 12,8 százalékkal javult és 1,8 milliárd eurót tett ki. "A nehéz feltételek ellenére rekorderedményt értünk el" - hangsúlyozta a közleményben Gerhard Roiss vezérigazgató. Az egyszeri tételektől és készletváltozásoktól tisztított, adó- és kamatfizetések előtti nyereség (CCS EBIT) 3,4 milliárd eurót tett ki, ami 35 százalékkal volt magasabb a 2011-esnél. A jó eredmények többek között annak köszönhetőek, hogy a finomítói kapacitásokat sikerült 88 százalékos kihasználtságon tartani, és hogy Líbiában újra magas szinten zajlik, Ausztriában és Romániában stabilizálódott a kitermelés - hangsúlyozta a cég. Az igazgatóság a 2012-es évre fizetendő részvényenkénti osztalék 1,1 euróról 1,2 euróra emelését javasolja.

Az idei évre változatlan kitermeléssel számol az OMV, a befektetések összege ezzel szemben növekedhet, miután nemrég Norvégiában vásárolt részesedést az Edward Grieg olajmezőben a vállalat. Gerhard Roiss vezérigazgató az éves eredményt bemutató bécsi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tavalyi volt a legjobb év az OMV történetében, a konszern még soha nem ért el ilyen magas EBIT eredményt. Az EBIT eredménynek tavaly 90 százaléka származott az OMV nemzetközi üzleti tevékenységéből.

A konszern teljesítményét a tőkepiac a részvény árfolyamának 30 százalékos erősödésével nyugtázta. Ennek köszönhetően a piaci tőkeérték első alkalommal emelkedett 10 milliárd euró fölé. A vezérigazgató azonban hangsúlyozta, hogy a konszern jövője szempontjából a legfontosabb adat a projektportfolió tavalyi megduplázódása volt. Az OMV terjeszkedési és fejlesztési stratégiája az "európai gázt Európának" elvet követi, ennek keretében erős pozíciókat épített ki Románia mellett Ukrajnában és Bulgáriában is, valamint az északi-tengeri gázmezőkön. Tavaly az OMV 2,4 milliárd euró beruházást hajtott végre. Növekedési stratégiája keretében az OMV nagy akvizíciókkal terjeszkedik és igyekszik megválni kisebb érdekeltségeitől. Ilyen volt például a boszniai benzinkút hálózat értékesítése is.

A líbiai termelés felfuttatásáról szólva a vezérigazgató elmondta, hogy tavaly már meghozta a gyümölcsét az OMV kitartó és türelmes magatartása. A líbiai polgárháború alatt ugyanis folyamatosan fizették az alkalmazottaknak a béreket. A líbiai termelés mostanra már elérte a polgárháború előtti szintet.

HOZZÁSZÓLÁSOK