A kelet- és közép-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott pénzintézet nettó eredménye 2017-ben 772 millió euró volt.

Az EBRD egy évvel korábban 992 millió eurós nettó eredményről számolt be, de a bank az elmúlt öt év átlagában hozzávetőleg 620 millió eurós éves nyereséggel működött.

A 2016-os eredményhez mért tavalyi csökkenés elsődleges oka a keddi beszámoló szerint az volt, hogy a részvénybefektetések hozadéka 2017-ben 332 millió euróra csökkent az előző évben elért 423 millió euróról.

A bank erősítette ellenálló képességét a külső kihívásokkal szemben, és nagyon jó helyzetben van ahhoz, hogy reagáljon az új üzleti lehetőségekre - mondta Simor András, az EBRD alelnöke, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke.

A beszámoló szerint a tavalyi erőteljes pénzügyi teljesítmény tovább erősítette az EBRD egyébként is robusztus tőkeellátottságát, és hozzájárult ahhoz, hogy a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő stabil kilátással megerősítette a bank lehető legjobb, "AAA/Aaa" osztályzatát.

Jelentősen, az előző évi 5,5 százalékról 3,9 százalékra javult tavaly az EBRD kinnlevőség-portfóliójának nem teljesítő hányada. A keddi beszámoló szerint ez a viszonylag kedvező kockázati környezetet és a hatékony aktív portfóliókezelést tükrözi.

Az EBRD nettó kamatbevétele 754 millió euró volt tavaly a 2016-ban elért 774 millió euró után.

A keddi beszámoló szerint az EBRD 2017-ben összesen 9,7 milliárd euró finanszírozást juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének; ez éves rekord. A bank egy évvel korábban 9,4 milliárd, két éve 8,85 milliárd euró finanszírozással támogatta tevékenységi régióját.

Az EBRD-finanszírozásban részesített egyedi programok száma is rekordra emelkedett: a bank tavaly 412 fejlesztési beruházást finanszírozott az előző évi 378 program után.

A bank Magyarországnak 2017-ben öt finanszírozási programra 118 millió eurót folyósított. Egy évvel korábban két magyarországi program 127 millió euró EBRD-finanszírozásban részesült.

Magyarország az EBRD megalakulása óta összesen 3,014 milliárd eurót kapott a pénzintézettől 178 különböző programra.