Jó évük volt a fapadosoknak

A Ryanair utasforgalma bővült a legnagyobb mértékben tavaly a diszkont légicégek között. A Wizz Air növekedése még az ír cégét is felülmúlta, de csak negyedannyi utast szállítottak - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. január 5. péntek, 17:10
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A járatlemondások ellenére az ír Ryanair diszkont légitársaság utasforgalma nőtt a legnagyobb mértékben az európai fapados légicégek között 2017-ben az előző évihez viszonyítva - derül ki a társaságok által közzétett utasforgalmi statisztikákból.

A Ryanairnél a 12 havi gördülő utasforgalom december végén 129 millió volt, 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A decemberi forgalom azonban a pilótahiány miatt végrehajtott kapacitáscsökkentés következtében mindössze 3 százalékkal nőtt tavaly decemberhez viszonyítva. A járatok töltöttségéről a Ryanair nem közölt adatokat.

Az angol easyJet az elmúlt 12 hónapban 81,6 millió utast fuvarozott járatain, 9,6 százalékkal többet, mint az előző évben, a járatok kihasználtsága pedig 1,6 százalékponttal 93 százalékra javult.

A magyar kötődésű Wizz Air százalékos arányban a Ryanairnél is nagyobb, 21 százalékos mértékben tudta növelni utasforgalmát, részben az alacsonyabb bázisnak köszönhetően. A Wizz Air 2017-ben 30,9 millió utast fogadott a gépek fedélzetén, az Airbus A320-as családba tartozó gépek kihasználtsága 2,3 százalékponttal 91,4 százalékra javult. A légitársaság éppen a héten indított új járatokat: hétfőtől Moszkvába is közlekednek.


HOZZÁSZÓLÁSOK