Jó hír jött a Shelltől

Az elemzői előrejelzésekre rácáfoló mértékben nőtt a Royal Dutch Shell olajipari konszern nyeresége a harmadik negyedévben.
MTI, 2016. november 1. kedd, 13:30
Fotó: Napi.hu

A cég azonban az alacsony olajárak és a szűk finomítói haszonkulcs miatt csökkentette jövő évi tőkeberuházási előirányzatát annak érdekében, hogy a részvényesek igényeinek megfelelően tarthassa osztalékfizetési tervét.

A Shell a harmadik negyedévben 2,79 milliárd dollár nettó nyereséget ért el, 18 százalékkal magasabbat az egy évvel korábbi 2,38 milliárd dollárnál a kedden közölt jelentése szerint. Elemzők átlagosan 1,71 milliárd dollárra számítottak.

A csökkenő olajárak negatív hatását a termelés növelésével ellentételezte a Shell. A negyedév folyamán a konszern 25 százalékkal, napi 3,6 millió hordó olajegyenértékre növelte nyersolaj- és földgáztermelését.

A Shell a jövő évre 25 milliárd dollár tőkeberuházást tervez, ami korábbi előirányzata alsó határának felel meg. Az idei tőkeberuházás a tervek szerint 29 milliárd dollár körül alakul majd, szemben a 2015-ös 36 milliárd dollárral.

HOZZÁSZÓLÁSOK