Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az Opel jelentősen bővíti szentgotthárdi motorgyárát. Az 500 millió eurós beruházás eredményeként a gyárban három új motorcsaládot fognak készíteni. A bővítéssel az Opel 800 új munkahelyet teremt a gyárban és mintegy további 200 új munkahely létrehozása várható a gyár beszállítóinál.

A munkálatok már tavasszal megkezdődnek, az új motorok gyártása pedig 2012 végén indul. A beruházás eredményeként évente 500 ezer motor készülhet a szentgotthárdi üzemben, ahol 1992 óta gyártanak motorokat. A fejlesztéssel Szentgotthárdot a világ egyik legmodernebb motorgyárává fejlesztik - mondta Reinald Hoben, az Opel/Vauxhall gyártásért felelős alelnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy várhatóan októberben dönt a kormány arról, milyen mértékű támogatásban részesíti az Opelt. A támogatás négy év alatt térülhet meg nemzetgazdasági szinten - a kabinet azzal számol, hogy ez a beruházás legalább 20 évig megmarad Magyarországon.

A tájékoztatón az is kiderült, hogy Szentgotthárd éles versenyben nyerte el a fejlesztés lehetőségét egy németországi helyszínnel szemben. Az 500 miliós beruházással egyébként megduplázódik a nyugat-magyarországi városkában eddig befektetett tőke értéke.

A gazdasági válságban megroggyant GM tavaly csődvédelmet kért, és elhatározta, hogy eladja európai leányvállalatát. A társaság azután állami támogatással talpra állt és novemberben úgy döntött, hogy mégis megtartja az Opelt. Az idén februárban elkészült szanálási terv szerint összesen 8300 munkahely megszüntetését tervezték.

Az Opel összesen mintegy 48 ezer alkalmazottat foglalkoztat közvetlenül Európában. A magyarországi, szentgotthárdi gyárral kapcsolatban Nick Reilly, a General Motors (GM) európai igazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a gyárral továbbra is komoly terveik vannak.