A nyugat-európai repülőgépgyártó óriáscég kedden jelentette be a 6,5 milliárd euró értékű megállapodásokat, egy időben Francois Hollande francia államfő kétnapos vietnami látogatásával.

A VietJet diszkont légitársaság, az ország egyetlen magántulajdonú légitársasága a szándéknyilatkozat értelmében húsz Airbus A321-es gépet vásárolna 2,4 milliárd euróért. A Vietnam Airlines, a nemzeti légitársaság tíz darab A350-est rendelt 3,1 milliárd euró értékben, a fapados Jetstar Pacific pedig 10 darab A320-ast vásárol 1 milliárd euróért.

A Jetstar Pacific a Vietnam Airlines többségi tulajdonában áll, míg az ausztráliai Quantas Airlines részesedése 30 százalékot tesz ki.

A működését 2011-ben megkezdő VietJet erősen terjeszkedik, a belföldi járatoknak már több mint 25 százalékát szerezte meg. Májusban, Barack Obama amerikai elnök látogatásának idején 100 darab repülőgépre adott megrendelést a Boeing amerikai repülőgyártónak, amelytől 11,3 milliárd dollárért vásárol 737 MAX 200 típusú gépeket.

Délkelet-Ázsia, ideértve Vietnamot, a diszkont légitársaságok vezető piaca az erős gazdasági növekedésnek és a középosztály gyarapodásának köszönhetően, ugyanis egyre többen választják a repülést belföldi és külföldi úti célokhoz.

A Boeing úgy becsüli, hogy a régió országainak legalább 3750 új repülőgépet kell vásárolniuk a következő húsz év során a fogyasztók növekvő igényeinek kiszolgálására. A legnagyobb kereslet a keskenytörzsű gépek iránt jelentkezhet a fapados légitársaságok részéről.