Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európa legnagyobb távközlési vállalata, a Magyar Telekom főrészvényese szerdán közölte, hogy a konszern kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 4,6 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A bevétel 13 százalékkal, 16,8 milliárd euróra nőtt.

Az eredmény jobb a vártnál, a Reuters által megkérdezett elemzők átlagban 4,4 milliárd eurós üzemi eredményt és 16,5 milliárd eurós bevételt prognosztizáltak.

A növekedésben döntő szerepet játszott a T-Mobile US erőteljes növekedése, az amerikai leányvállalat bevétele 11,7 százalékkal 7,7 milliárd dollárra, az EBITDA pedig 18,4 százalékkal 1,4 milliárd dollárra emelkedett. Így a dollár erősödése nagymértékben közrejátszott az eredmény növekedésében, ennek hatását kiszűrve az üzemi eredmény 6 százalékkal emelkedett.

A hazai piacon kevésbé volt sikeres a német konszern, az üzemi eredmény egy technikai átállás költségei miatt 1 százalékkal 2,2 milliárd euróra csökkent. További milliárdos költségekre is számítani kell, mert a szövetségi kormány további mobilfrekvenciákra fog pályázatot kiírni.

Tim Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója szerint az egész évet tekintve változatlanok a kilátások, az üzemi eredmény változatlan árfolyamon számolva várhatóan eléri a 18,3 milliárd eurót a tavalyi 17,6 milliárddal szemben.