Valószínűleg a gyenge bevételi szint miatt 5 százalék körüli zuhanással reagált az árfolyam a gyorsjelentésre a kereskedés első negyedórájában:

A Reuters elemzői konszenzusánál 9 százalékkal magasabb, 337 millió eurós adózott eredményt sikerült elérnie a harmadik negyedévben az Erste Groupnak. Emögött a nettó kamatbevételek, valamint díj- és jutalékbevételek vártnál alacsonyabb szintje, ugyanakkor a nettó kereskedési eredmény túlteljesülése áll. A ráfordítások közül a működésiek magasabbak lettek a vártnál, a hitelezési céltartalék-képzés viszont alig több mint a fele volt annak, amire az elemzők számítottak. Összességében tehát vegyes, mérsékelten kedvező a kép.

A nehéz piaci környezet ellenére ez lett a bankcsoport történetének legjobban sikerült harmadik negyedéve. A válság éveihez képest ez elsősorban a kockázati költségek jelentős visszaesésének köszönhető, miközben a bevételekre sok panasz lehet az osztrák bankcsoportnál.

Az öt évvel ezelőttihez képest a nettó kamatbevétel 19 százalékkal esett vissza. A nettó díj- és jutalékbevétel 4 százalékos emelkedése ezt a visszaesést nem képes kompenzálni.

Jól menedzselte az elmúlt években a hitelportfólióját az Erste, aminek az eredménye most a bank nem teljesítő hiteleinek állományán is látható: az npl-ráta immár békeidőket idéző szinten, 5,5 százalékon tartózkodik, a problémás hitelek céltartalék-fedezettsége pedig 68 százalék közelében áll.

A hitelezési aktivitással sincs gond: miközben a Raiffeisen például most is folyamatos méretcsökkentő üzemmódban működik, az Erste hitelállománya az elmúlt egy évben is 3,6 százalékkal tudott nőni. Az alacsony kamatok ellenére 6,8 százalékkal gyarapodott egy év alatt a bankcsoport betétállománya.

Továbbra is jelentős az osztrák operáció hozzájárulása a bankcsoport eredményéhez, és kiszámíthatóan magas profitot produkál a cseh leánybank is. A korábbi évekhez képest rekordszintű profitot hozott a román leánybank, a magyar filiálé 8,8 millió eurós nettó eredménye pedig az előző negyedévitől (amikor jelentő összegű céltartalékot írt vissza) jelentősen elmarad, de legalább pozitív, a nettó kamatbevétel 13 százalékos visszaesése ellenére is.