Európai szinten már egyre optimistábbak a pénzintézetek mind a gazdaság egészéről, mind a saját teljesítményükről. A kép azonban árnyaltabb ennél, hiszen jelentős különbségek vannak a nagyobb és a kisebb vállalatok között. Amíg a nagybankok már a teljesítményük javulásával és a hitelezés bővítésével számolnak, addig a kisebbeknek továbbra is arra kell koncentrálniuk, hogy tőkeszintjüket optimalizálják. A szektorra azonban általánosan igaz az, hogy a bankoknak folytatniuk kell az átalakítási lépéseket, hogy hosszú távon is stabilan biztosítani tudják sikerességüket" - mondta Seregdy Tamás az EY üzleti tanácsadási szolgáltatások üzletágának igazgatója.

A megkérdezett banki döntéshozók 57 százaléka szerint pénzintézete növekedést segítő intézkedéseket tervez a közeljövőben; 51 százalékuk mondta azt, hogy bővíteni szeretné a hitelkihelyezést a következő hat hónapban, amely 7 százalékos növekedést jelent a fél évvel korábbiakhoz képest. A hitelezési kedv felfutásának a kis- és középvállalkozások (kk-k) lehetnek a legnagyobb nyertesei, e szegmensben enyhítenének leginkább a jelenlegi feltételeken a pénzintézetek - derül ki az EY felméréséből.

Az analízis keretében 11 európai piac mintegy háromszáz vezető banki tisztviselőjét kérdezték meg. Magyarország nem szerepelt a vizsgált piacok közöt.

A pénzintézetek tisztviselőinek 60 százaléka arra számít, hogy javulni fog bankjuk pénzügyi teljesítménye a következő fél évben. A válaszadók fele visszafogott bővüléssel számol, tíz százalékuk azonban jelentős növekedést terve.

A fél évvel korábbiakhoz képest kevesebb pénzintézeti vezető nyilatkozott úgy, hogy bankja értékesítést vagy felvásárlást tervez. 45 százalékuk mondta azt, hogy a következő hat hónapban nem tesznek ilyen lépéseket, amely 7 százalékos emelkedés a hat hónnappal ezelőtti adatokhoz képest.