BUX
38240

Jobb minősítést kaphat Csehország az S&P-nél

A Cseh Köztársaságot felminősítheti az S&P, amennyiben az ország kormánya tartja magát a meghirdetett költségcsökkentési programjához- közölte a hitelminősítő cég.

NAPI, 2010. augusztus 11. szerda, 10:40

Az S&P felülvizsgálta a Csehországra vonatkozó hosszú távú hitelbesorolásának kilátásait, hogy azt stabilról pozitívra javítsa - írja a Bloomberg. Csehország jelenlegi besorolása "A" az S&P-nél, amely a 6. legmagasabb befektetési besorolás a jövőre eurózónás taggá váló Észtország mellett.

Petr Necas miniszterelnök múlt hónapban hivatalba lépett három-párti koalíciója azt ígérte, hogy az EU 3 százalékos hiánycélja alá viszi a költségvetési hiány szintjét 2013-ra a jelenlegi 5,9 százalékról. A bejelentett terv keretein belül a társadalombiztosítás rendszerének megváltoztatása is szerepel, amely a költségvetéstől a GDP arányában 9 százalékos transzfert kapott a költségvetéstől 2008-2009-ben - közölte az S&P.

A hitelminősítő indoklása szerint a felülvizsgálat tükrözi a következő két évben esedékes felminősítés lehetőségét, amennyiben a jelenlegi kormány sikeresen keresztülviszi a bejelentett terveket.

A magasabb besorolás csökkentheti a kormány hitelfelvételi költségeit is. A cseh állam rekord mértékű, 280 milliárd korona (1,06 milliárd dollár) értékben tervez kötvénykibocsátást, és a kabinet szerint az állampapírkibocsátás 312,9 milliárd koronára nő 2012-re.