Jöhet az óriások fúziója

Feltételekkel ugyan, de engedélyezte az amerikai igazságügyi minisztérium, hogy a német Bayer felvásárolja az amerikai Monsantót, ezzel elhárult az utolsó akadály a két vegyipari cég egyesülése előtt - írta az MTI híre alapján a 444.hu.
Domokos László, 2018. május 30. szerda, 20:30
Fotó: Pixabay

Az amerikai igazságügyi minisztérium előírta, hogy a német vegyipari cégnek 9 milliárd dollár értékben tulajdonrészeket kell eladnia, hogy mindenben megfeleljen a versenyjogi előírásoknak. A Bayer ebbe beleegyezett, a részleteket most egyeztetik a minisztériummal - írta a portál.

Az Európai Bizottság április végén azzal a feltétellel engedélyezte az ügyletet, hogy a Bayer 5,9 milliárd euróért eladja az agrárvegyipari üzletágának egy részét a szintén német BASF vegyipari vállalatnak.

A Bayer 2016 szeptemberében jelentette be a vetőmagok előállításával foglalkozó amerikai Monsanto felvásárlását 66 milliárd dollárért. A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jöhet létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a mostani 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedhet.

Fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK