Németország - és egyben Európa - legnagyobb energiaipari vállalata szerdán azt közölte, hogy a harmadik negyedévben az adózott vesztesége 7,25 milliárd euró volt, ami jóval felülmúlta az egy évvel korábbi 835 millió euró veszteséget. A kilenchavi veszteség 6,1 milliárd euró lett, nagyobb az egy évvel korábbi 14 millió euró veszteségnél.

Az E.On már szeptemberben jelezte, hogy legfeljebb 9 milliárd eurónyi értékleírást hajt végre, emiatt a szakértők számára a szerdán közölt adatok nem okoztak különösebb meglepetést.

A kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti eredmény (EBITDA) 5,36 milliárd euróra csökkent január-szeptemberben az egy évvel korábbi 6,53 milliárd euróról.

Johannes Teyssen vezérigazgató szerdán azt mondta, hogy utolsó szakaszába érkezett a konszern átalakítása. A klasszikus energetikai tevékenységeket - így a fosszilis energiahordozók kitermelését, a hagyományos erőművek üzemeltetését, a földgáztárolást és a kereskedelmet - 2016-tól ugyanis kiszervezik egy külön cégbe, az Uniper nevű vállalatba, amelynek 20 ezer alkalmazottja lesz.

A konszern régi nevét megtartó másik cégnél - amelynek székhelye Essenben lesz -, 40 ezer alkalmazott marad. Ez foglalkozik majd a megújuló energiaforrások kiaknázásával, az energiaellátó hálózatokkal és az ügyfélszolgálattal. A tervek szerint az Unipert 2016 második fél évében a tőzsdére viszik.

Az E.On honlapja szerint az E.ON Hungária Zrt. Magyarország vezető áramszolgáltatója. Az 1995 óta Magyarországon jelen lévő cégcsoport közel 2,5 millió ügyfelet lát el villamos energiával és több mint félmillió ügyfeléhez juttatja el a gázt 15 megyében.