BUX
38667

Jól fizetett a bankcsőd az USA-ban

Az amerikai kormány nyereséggel szabadult meg Citigroup-részesedésétől.

NAPI, 2010. december 7. kedd, 09:14

Az USA államkincstára 10,5 milliárd dollárért túladott az állam maradék Citigroup-részesedésén: a 2,4 millió részvényt darabonként 4,35 dollárért értékesítették, ami tíz centtel elmarad a bank tegnapi záróárától. Az adófizetők összesen bruttó 12 milliárd dollár nyereséget könyvelhettek el a nagybank kényszerű megmentésén.

A kormány 2008-ban és 2009-ben összesen 45 milliárd dollárral segítette ki a behajthatatlan jelzálogpiaci követelései alatt nyögő Citigroupot, amelyért a bank 20 milliárd dollár értékű elsőbbségi és 25 milliárdnyi törzsrészvényt adott. A kincstár az elmúlt időszakban fokozatosan pénzzé tette a pakettek ngay részét, amivel 27 százalékról hétre csökkentette az állam tulajdonrészét.

A 12 milliárdos profit részben a törzsrészvények drágulásán elért 6,85 milliárdból, részben 2,9 milliárd dollár kamat-, részben 2,2 milliárdnyi osztalékbevételből jött össze. Az államnak még maradtak követelései a Citigrouppal összefüggésben, de ezek értéke csupán néhány száz millió dollár. Jövőre újabb nagy válságfalattól szabadulhat meg a költségvetés, ugyanis elkezdik értékesíteni az AIG - a világ korábbi legnagyobb biztosítója - állami tulajdonrészét.