Fizetős online zeneszolgáltatást indítana a YouTube - közölte a videómegosztót üzemeltető Google. Már több száz jelentős és független zeneszolgáltatóval megállapodott, de a megállapodásokat nem részletezte. A pletykák szerint a Google már egy ideje tervezte, hogy indít egy fizetős YouTube-ot és ezzel egyidőben letiltja azon szolgáltatók csatornáit az ingyenes, hirdetésekkel megtámogatott oldaláról, akikkel nem tud megegyezni. Az egyik zeneipari szövetség, a Wolrdwide Independent Music Indusrty Network tiltakozik, miszerint a YouTube kedvezőtlen és tárgyalásra nem bocsátott feltételeket szabott.

A YouTube szerint az új, fizetős szolgáltatása a zeneiparnak is hoz bevételeket, amellett, hogy már eddig is százmilliókat hozott nekik évente. Az ügyhöz közel álló források szerint már a zeneipari cégek 95 százalékával megállapodott a YouTube, akik az ingyenes oldalon is megosztották a tartalmukat, így a letiltás veszélye csak a tartalom kis részét érintheti.

A YouTube fizetős szolgáltatása a nyár végén indulhat és a lényege, hogy az előfizetésért cserében a felhasználók nem találkoznak reklámokkal a zenehallgatás közben. A prémium szolgáltatás része lehet még, hogy a felhasználók internetkapcsolat nélkül is hallgathatják a kiválasztott zenéket, sőt, akár egész albumokat is elérhetnek.