A harmadik legnagyobb japán autógyártó a jövő év második felében vezeti be az USA és Japán piacára az új modellt, ami után hamarosan két újabbal is jelentkezik - jelentette a Reuters. A cég várakozásai szerint a globális piacra lépés 2012-re tervezett idejére nagyjából évi 200 ezer darabos lesz az elektromos autók gyártókapacitása.

Az autó bemutatóján - ami egybeesett a társaság új globális főhadiszállásának jokohamai ünnepélyes felavatásával - Carlos Ghosn Nissan-vezérigazgató azt mondta, hogy "ma a vállalat életének új fejezetének kezdetét ünnepeljük". Ghosn szerint nem az elektromos autók kitörhetnek a rétegpiacról és 2020-ra globálisan már minden tíz eladott gépkocsiból egy ilyen lehet, miközben a hibridek csak továbbra is igen szűk szegmenst jelentenek majd, két százalék alatti globális piacrészesedéssel.


Az ötüléses Leaf árát nem közölte Ghosn, ám annyit elárult, hogy az autó ára összemérhető lesz a hasonló kategóriájú benzinesekével. Ebben az árba ugyanakkor a méregdrága lítium-ion akkumulátorok nem értendők bele - a Nissan tervei szerint az akksikat lízingelni lehetne. A Leaf végsebessége 140 km/h feletti, hatótávolsága pedig legalább 160 kilométer.