Jön az első bolgár elektromos autó

Gáláns szubvenciókat ígér a vásárlóknak a kormány.
Túrós-Bense Levente, 2012. október 18. csütörtök, 18:07
Fotó: Napi.hu

November végén piacra kerül az első Bulgáriában gyártott elektromos meghajtású személyautó - idézi a Novinite Ilia Levkovot az elektromos gépjárműgyártók szövetségének elnökét. Levkov az új autóról mindössze annyit mondott, hogy induló ára 10 ezer euró lesz. Valószínű, hogy az elektromos autó gyártója a brit Zero Carbon 2020 vállalat lehet, aki még tavaly jelentette be, hogy 2012 második felében gurulhat ki Stara Zagora-i üzeméből az eső helyben gyártott városi és sport modellje. A korábbi tervek szerint az autót a svájci Rinspeeddel (képünkön) közösen építenék.

A britek tavaly 6,5 millió levából (egy leva 142 forint) épített gyárat Bulgáriában, ahol kezdetben évente 100 gépjárművet terveznek építeni. A piaci reakciók függvényében újabb 10-12 millió leva befektetéssel a gyártási kapacitás 2015-re 5000 darabra növelhető -mondta korábban a gyártó.

Az is elképzelhető, hogy a Litex Motors dobja piacra első modelljét, a helyi tulajdonban lévő vállalat Loveci mellett kezdett gyárépítésbe tavaly, ahol évente összesen 50 ezer (elektromos és hagyomsányos) gépkocsit tervez gyártani.

Levkov szerint az elektromos autóipar a bolgár gazdaság növekedésének motorja elehet, amennyiben a kormány hosszútávon is kitart a hét elején jóváhagyott fejlesztési tervek mellett. Bulgáriában már most jelentős számban vannak jelen autóipari beszállítók, elektromos alkatrészeket, akkumulátorokat gyártanak többek között Várnában, Plovdivban és Szófiában is.

Az európai unió legszegényebb országának vezetése a héten úgy döntött, hogy 5000 levával (710 ezer forint) támogatja az elektromos autókat vásárló magánszemélyeket és cégeket, a hibridhajtású gépkocsikat választók 2500 leva szubvencióra számíthatnak. A vásárlási kedvezmény mellé adó és illetékkedvezményt is jár a gépjármű teljesítményének függvényében. Piaci szereplők azonban szkeptikusak, attól tartanak ugyanis, hogy a kormány gáláns terveit forráshiány miatt nem lesz képes megvalósítani. Azt a bolgár államvezetés is beismeri, hogy egyelőre megbecsülni sem tudják, hogy a beígért szubvenciók milyen terhet rónak majd a költségvetésre. A bolgár fővárosban a kilenc elektromos töltőállomás üzemel, augusztusban hat új elektromos meghajtású gépkocsit helyeztek forgalomba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.10.18 21:59

@rigolya:
Téged, mint leghűségesebb követőm és rajongóm felhatalmazlak, hogy ezentúl önnállóan hozzászólj a témákhoz és elkezdj gondolkodni. Persze csak ha elmúltál már 20.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.10.18 19:40

@SzaszaG: Zsizsig!

De azért 2 év múlva már vehetünk Great Wall-t 2,5 mFt körül...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.10.18 18:36

na vazze, évi 5000 darabtól nem lesz zöld forradalom.

akkor már:
http://en.ecomove.dk/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html