Az Apple szeptemberben dobhatja piaca az iPhone ötödik generációs modelljét, amely a jelenleg forgalomban lévő négyes készüléknél erősebb chipet kap, és az iOS 5 operációs rendszerrel kerül a boltokba - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokból. A telefon így megörökli az iPad 2-ben bemutatkozott mikroprocesszort, ami nagyobb felbontású képernyőt eredményez és gyorsabb adatletöltést tesz lehetővé. A készülékbe a korábbi öt megapixeles kamera helyett nyolc megapixeles kerül. Az új operációs rendszer először teszi lehetővé, hogy az Apple összes ketyeréje, az iPod zenelejátszótól az iPad táblakomputereig ugyanazzal az alapszoftverrel rendelkezzen.

Az iPhone az Apple legnagyobb mennyiségben eladott terméke, az elmúlt negyedévben ez hozta a cég árbevételének felét. Az IDC számítástechnikai piackutató cég szerint ugyanakkor piaci részesedése messze elmarad majd a Google Android operációs rendszerét futtató telefonokétól. Az IDC úgy véli, hogy 2015 végéig egymilliárd új okos telefon találhat gazdára a világon, amelynek 18,2 százaléka lesz az Apple terméke, 38,9 százaléka pedig a Google szoftverére épülő készülék.

Az Apple dolgozik egy olcsóbb iPhone-változaton is, amelyet a feltörekvő országok vevőinek szánnak - állítják a Bloomberg forrásai. Ez a készülék az iPhone 4 technológiájához hasonló képességű chipet és képernyőt kaphat. Az alacsony árú okos telefon kifejlesztéséről egyébként már februárban hallottak a bennfentesek.