A 2017-2021-es időszakot felölelő terv alapján 8,1 milliárd euróval feltőkésítik a bankot: az olasz állam 3,9 milliárd eurót juttat a banknak, további 4,3 milliárd euróval pedig a részvényesek és az alárendelt kötvények tulajdonosai járulnak hozzá a mentéshez - írja az MTI.

Az állam emellett kárpótolja azokat a kisbefektetőket, akiknek "csalárd módon", azaz a kockázatok ismertetése nélkül adtak el alárendelt kötvényeket, így a bankmentő csomag az államnak összesen 5,4 milliárd eurójába kerül, cserébe viszont 70 százalékos részesedést szerez a pénzintézetben. Névtelenül nyilatkozó uniós források közlése szerint az államnak legkésőbb 2021 végére ki kell szállnia a tulajdonosi körből.

A Monte dei Paschi 28,6 milliárd euró kétes követelésállománnyal küzd. Ebből 26,1 milliárd értékű hitelállományt a névérték 21 százalékán adnak el a bankok támogatását célzó alap, az Atlante II révén.

A bank emellett 2021 végére húsz százalékos létszámleépítést hajt végre, 5500 fővel, húszezerre csökkenti a munkavállalók számát, kétezer bankfiókjából pedig hatszázat zár be.

Marco Morelli, a Monte dei Paschi vezérigazgatója szerdán a tervet ismertető előadásában elmondta, hogy a tervezett intézkedéseknek köszönhetően 2021-ben már több mint 1,2 milliárd eurós nyereséget termelhet a bank, szemben a tavalyi 3,2 milliárd eurós veszteséggel. Hangsúlyozta, hogy a terv reális, konzervatív forgatókönyvre épült, nem tűztek ki irreális célokat.

A várakozások szerint 2021-ben több mint 10 százalék fölé emelkedik a tőkearányos megtérülés, a pénzintézet elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutatója (CET1) pedig 14,7 százalékra nő a 2016-ban mért 8,2 százalékról.

Az Európai Bankhatóság (EBA) tavaly júliusi stressztesztjén a vizsgált 51 európai bank közül a Monte dei Paschi végzett az utolsó helyen. A vizsgálat azt mutatta, hogy egy esetleges újabb pénzügyi-gazdasági válság esetén a pénzintézet elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutatója mínuszba menne át.

A piaci tőzsdefelügyelet december végén meghatározatlan időre felfüggesztette a bank részvényeinek kereskedelmét a milánói tőzsdén. A bank vezérigazgatója azt reméli, hogy szeptember második felétől újra lehet majd kereskedni a részvényekkel.

A mintegy 700 különböző intézményt tömörítő olasz bankszektor rossz hitelei mintegy 300 milliárd eurót tesznek ki, ami a teljes euróövezeti kétes adósságállomány nagyjából egyharmada.

Az Európai Bizottság június végén hagyta jóvá két bajba jutott venetói pénzintézet szanálásának tervét, így az olasz kormány a hazai szabályok alapján felszámolja a Veneto Banca és a Banca Popolare di Vicenza nevű bankokat. A két regionális középbank jó eszközállománya a legnagyobb olasz hitelintézet, az Intesa Sanpaolo tulajdonába került jelképes, egy eurós vételáron. A leválasztott kétes hitelállomány kezelésére és a két bank integrálásának költségeire maximum 17 milliárd eurót szán az olasz kormány.