Jövedelmező bankszámla

A Citibank érzékelhetően keményen ringbe szállt a tehetősebb lakossági ügyfelek megszerzéséért.
B. Varga Judit, 2009. március 3. kedd, 07:45
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke.

A hitelintézet nullaforintos bankszámláját (ezt azok az ügyfelek vehetik igénybe, akiknek havonta egy összegben legalább 150 ezer forint érkezik a számlájukra, vagy azon hárommillió forint az átlagegyenleg) két új lehetőséggel bővítette ki. A bank az MNB alapkamatához kötött (annál 2,5 százalékponttal alacsonyabb) látra szóló kamatot kínál az ezzel a számlakonstrukcióval rendelkező azon ügyfeleinek, akik folyamatosan legalább 300 ezer forint napi egyenleggel rendelkeznek, és a CitiPhone telefonos ügyfélszolgálaton vagy személyesen Takarék Plus számlát igényelnek, melyre az általuk meghatározott, 300 ezer forintot meghaladó egyenlegrészt átvezettetik. A Takarék Plus számla minden költségtől mentes, az ezen lévő napi egyenleg után fizet a bank jelenleg hétszázalékos látra szóló kamatot.

A Citi emellett 0,5 százalékos készpénz-visszatérítést biztosít minden olyan nullaforintos bankszámlához tartózó kártyás vásárlás után, amelynek összege egyenként meghaladja a 10 ezer forintot. A jogosultsághoz szükséges, hogy az ügyfél Takarék Plus számlát igényeljen, és az ahhoz kapcsolódó magas kamatot a vonatkozó feltételek szerint folyamatosan igénybe vegye. Az adott hónapra járó készpénz-visszatérítést, melynek összege havonta maximum 10 ezer forint lehet, a következő hónap utolsó munkanapján írják jóvá az ügyfél folyószámláján.

A Citi kínálatával így összességében tulajdonképpen lehetetlen megfelelő versenytársat szembeállítani. Egyes területeken azért nem ez a helyzet. A kamat terén egyértelműen az AXA vezet. A hitelintézet magánszámlájánál a félmillió forint alatti összegre jelenleg 7,5 százalékos kamatot kínál. Abban az esetben azonban, ha a teljes összeg ennél nagyobbra rúg, a kamat (nem értéksávosan) a jegybanki alapkamatot mindössze 50 bázisponttal múlja alul. Az FHB kínál még viszonylag magas látra szóló kamatot. Ennek mértéke havi legalább 100 ezer forintos jóváírás esetén öt százalék, így elmarad a Citiétől. A kártyás fizetési visszatérítéseknél a mértékben a Citi igencsak a piac alá lőtt (lásd táblázatunkat). Nemcsak a mérték, hanem az összeg terén is többen vezetnek, hiszen ott a tízezer forint alatti költés is "jövedelmezhet", ha nem is olyan kulccsal, mint a magasabb összeg. Tény viszont, hogy a Citién kívül egyetlen olyan ajánlatot sem találtunk, ahol a visszatérítés sima betéti kártyára vonatkozott volna. Az egyéb plasztiknál kínált visszatérítés terén pedig a Citi elég jó helyen áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK