Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júliustól csökken a gáz ára Lengyelországban - emlékeztette olvasóit a Business Insider Polska.

Az Energetikai Szabályozás Hivatalának (URE) elnöke megerősítette, engedélyezték, hogy új, 10,6 százalékkal alacsonyabb gáztarifát alkalmazzon a háztartások számára a legnagyobb lengyel gázszolgáltató vállalat, a PGNiG-. Az új ár július elejétől 2020 december végéig lesz érvényben.

Az URE tájékoztatása szerint a tarifa ugyan 10,6 százalékkal lesz alacsonyabb, ám mivel az előfizetési díjak változatlanok maradnak, átlagosan 9,8 százalékkal kisebb összeg szerepel majd a PGNiG számláján. A magas metántartalmú és a nitrogénben gazdag gázár egy hajszálnyival még ennél is kevesebbet kell majd fizetni. Az árcsökkentésre a gáz tőzsdei árának esése adott lehetőséget.

Mivel a gázszámlán meg kell fizetni a gáz szállításának költségét is, ami szintén nem változik, a végsó árcsökkenés kisebb lesz a gáz árának esésénél. Azok a háztartások, amelyeik csak főzésre használják a gázt, 4,85 százalékkal fognak kevesebbet fizetni, ami átlagosan havi 1,2 zlotys (100 forint) megtakarítást eredményezhet. Többet spórolhatnak azok, akik például gázzal fűtik lakásukat. Nekik 6,67 százalékkal lesz soványabb a számlájukon szereplő összeg, ami havi 6,33 zlotyt jelent. A legjobban azok fogják érezni az árcsökkentést, például egy házat fűtenek: ők havi 20 zlotyt is spórolhatnak.