Július 1-től életbe lépnek a megszorítások Romániában

Traian Basescu román államfő aláírta a két törvénytervezetből álló takarékossági törvénycsomagot, amely szerint egyebek között 25 százalékkal csökkennek a közalkalmazotti bérek.
MTI-Eco, 2010. június 30. szerda, 09:59
Fotó:

A román média szerdán idézte a bukaresti elnöki hivatal közleményét, amely szerint az államfő mindkét jogszabályt aláírta. Basescu ezt szinte azonnal megtette, miután a parlament összhangba hozta a két tervezetet a román alkotmánybíróság múlt héten megfogalmazott kifogásaival. A taláros testület megállapította, hogy alkotmányellenes a nyugdíjak 15 százalékkal való csökkentése, akárcsak a bírók, az ügyészek és az alkotmánybírósági tagok kiemelt nyugdíjainak az újraszámítása.

A román kormány ezért kénytelen volt 24 százalékra emelni az áfát a korábbi 19 százalékos szintről. Ezt az intézkedést sürgősségi kormányrendelet révén hozta meg a kormány, a rendelet már meg is jelent a hivatalos közlönyben.

Az ellenzék nem gördített akadályt a két törvénytervezet gyors módosítása elé, és szinte egyhangúlag elfogadta a két jogszabályt, lehetővé téve, hogy azok minél hamarabb életbe lépjenek.

Mindez azt jelenti, hogy a takarékossági csomag, akárcsak az áfaemelés már július elsejétől életbe léphet. Alkalmazásuk sikerességétől függ ugyanis, hogy Románia megkapja-e a Nemzetközi Valutaalaptól a tavaly kötött 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás soron következő, 850 millió eurós részletét.

HOZZÁSZÓLÁSOK