A Kalasnyikov konszern évi 200 ezer vadász- és sportfegyvert, valamint sörétes puskát tervez értékesíteni az Egyesült Államokban - jelentették be Moszkvában. A Kalasnyikovokat évek óta árusítják az USA-ban nagy sikerrel, főleg a klasszikus gépkarabély amerikai előírásoknak megfelelően félautomatává alakított, vagyis nem sorozatlövő változatát. Ugyancsak népszerű, és számos rendőri egység és különleges alakulat alkalmazza az általa gyártott Szajga 12-es sörétes puskát. Ez a hagyományos Kalasnyikov-alapokra épül, de nem golyós fegyver, és főleg a gumilövedékek különböző változataival használják a rendfenntartó erők.

Az Izmas, Izmech és más kisebb kézifegyver-gyártó vállalat összevonásával idén létrehozott és a nagy fegyvertervező nevét viselő konszern várhatóan az amerikai Russian Weapon Companyt bízza meg exkluzív képviseletével az USA-ban, amely már 2012 óta forgalmazza gyártmányait Amerikában - írta a RIA Novosztyi hírügynökség.

A konszern létrehozásának célja a tavaly csődbe ment Izmas, a világ egyik legnagyobb kézifegyver-gyártójának megmentése volt, amelyet sikere vitt sírba - annyi Kalasnyikovot szállított a hadseregnek, hogy abból több milliós készletet halmoztak fel, így többre nem volt szükségük. Most az exporton kívül más termékekkel remélnek feltörni, például több mint kétszeresére emelték repülőfedélzeti géppuskáik gyártását, és 400 millió dolláros szerződésük van egy új tankelhárító rakéta gyártására az orosz hadsereg számára.