Kár aggódni - biztonságos a repülés

Bár nagy visszhangot váltott ki a Boeing 737 MAX géppel történt újabb baleset, a tavalyi év biztonságos volt a repülésben: húsz, halálos áldozatot követelő szerencsétlenség történt, s ezekben 283 ember vesztette életét. A statisztika szerint kétmillió felszállásra jut egy halálos baleset.
Rácz Gergő, 2020. január 1. szerda, 15:07
Fotó: Pixabay

Az Aviation Safety Network (ASN) összesítése nyomán a hvg.hu azt írja, 2019-ben az áldozatok száma ugyan csökkent, viszont nőtt a balesetek száma 2018-hoz képest. Az adatok szerint a balesetek számát tekintve a hetedik, az áldozatok számát illetően pedig a harmadik legbiztonságosabb év volt a tavalyi.

Az utóbbi öt évben átlagosan évente 14 halálos baleset történt, s ezekben 480-an vesztették életüket.

Az ASN meglepőnek nevezte, hogy a légikatasztrófák több mint fele - 11 - Észak-Amerikában történt.

Az ASN szerint tavaly 39 millió kereskedelmi járatot indítottak a légitársaságok, ez pedig azt jelenti, hogy kétmillió felszállásra jut egy-egy halálos áldozattal járó baleset. A szakértők szerint mivel minden évben jelentősen nő a levegőbe emelkedő gépek száma, a repülésbiztonság látványosan javul: ha a baleseti arány ugyanaz lett volna tavaly, mint tíz évvel korábban, akkor 34 halálos baleset történt volna 2019-ben.

HOZZÁSZÓLÁSOK