A fizetni nem tudó adósok hat hét haladékot kapnak, így november 26. és január 9. között sem végrehajtásra, sem kilakoltatásra nem kell számítaniuk, a hitelezők pedig ezt a másfél hónapot használhatják fel arra, hogy a nehéz helyzetbe került adósok helyzetén a havi részlet mérséklődését eredményező hitelszerződés-módosítással könnyíthessenek.

A két intézmény a 12 ezer milliárd dolláros amerikai lakásjelzálog-piacon 5,2 milliárd dollárnyi részesedéssel rendelkezik hitelnyújtás és garanciavállalás formájában, így nem lenne meglepő, ha az iparág más szereplői is hasonló moratóriumot hirdetnének.

A lakáspiaci nehézségeket jól jelzi, hogy az USA húsz nagyvárosában és azok körzetében júliusban a valaha feljegyzett legnagyobb áresés történt, a használt lakások forgalma pedig augusztusban egyharmadával volt kisebb a 2005 szeptemberi csúcsnál.
A harmadik negyedévben több mint 765 ezer ingatlan tulajdonosa kapott olyan fizetési felszólítást, amely vagy árverést helyezett kilátásba, vagy végrehajtásról szólt.