Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első 345,2 millió eurós büntetés a Colgate-Palmolive, a Henkel, az Unilever és a Procter & Gamble háztartási szereket (mosogató és tisztítószerek) gyártó cégeket érinti. A második 605,9 millió eurós összeg szépségápolási termékekre vonatkozik, a három cégen kívül ez a döntés érint még olyan nagy piaci szereplőket is, mint a L'Oreal és a Gillette.

A második büntetés összege a legmagasabb, amit valaha kiszabott a francia versenyhivatal. Eddig a távközlési vállalatokra kiszabott 534 millió eurós büntetés tartotta a rekordot, a bankokat érintő 384 millió euró előtt.

A versenyhivatal azért büntette meg a háztartási és szépségápolási szereket gyártó vállalatokat, mert összehangolták kereskedelmi politikájukat a nagy áruházláncok felé, elsősorban az áremeléseket illetően. A hatóság három évvel ezelőtt hasonló döntést hozott a mosóporokat gyártó vállalatokkal szemben, köztük a csütörtökön megbüntetettet cégek közül több is szerepelt.

A négy legfőbb mosóporgyártó (Unilever, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive és Henkel) akkor titokban hat évre megállapodott a franciaországi árakban és akciókban, ami a fogyasztók számára 4-6 százalékos többletfizetést eredményezett. A büntetés akkor 361 millió euró volt.

A csütörtökön megbüntetett vállalatok közül annak ellenére a L'Oréalnak kell megfizetnie a legmagasabb összeget, 189 millió eurót, hogy csak a második kategóriában, a szépségápolási szerek kartellezésében érintett. Ennek oka, hogy a kozmetikai piac legjelentősebb részét ez a vállalat uralja. A L'Oréalt az Unilever követi, közel 173 millió eurós büntetéssel. Ez a cég és a L'Oréal már jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen.