Katasztrófa sújtja a matuzsálemet

A nagy publicitást kapott katasztrófák – például a chilei földrengés vagy mexikói öbölbeli olajszivárgás – betettek a Lloyd's of Londonnak, a biztosító profitja elfeleződött.
Kasnyik Márton, 2010. szeptember 28. kedd, 13:53
Fotó:

A júniusban véget érő pénzügyi évben 628 millió fontot ért el a Lloyd's of London, ami 52 százalékkal kevesebb a tavalyi első félév 1,32 milliárd fontos eredményénél.

A biztosító szerint a tagok 1,4 milliárd fontot vesztettek a chilei földrengésen, és körülbelül 300-600 milliót a BP által a mexikói öbölben okozott olajkatasztrófán.

Lord Levine, a Lloyd's elnöke szerint azóta nem volt ennyire katasztrófa-terhelt félév a cégnél, amióta 2005-ben elkezdtek részletes eredményeket közzétenni.

A Munich Re szerint az év első felében utóbbi tíz év átlagának tízszeresére, körülbelül 22 milliárd dollárra ugrottak a biztosítási iparág veszteségei a katasztrófák miatt.

A Lloyd's vezetője szerint azonban emellett további tényezők is hátráltatták a biztosítót: a brit gépjármű-kártérítési igények egyharmadával emelkedtek, és az alacsony kamatlábak is nehézkessé tették a korábbi jövedelmezőség elérését.

A Lloyd's of London egy speciális szereplő a biztosítási iparágban, ugyanis egyének és vállalatok teljes vagyoni kockázatvállalása mellett működik; a társulásban részt vevő tagok közösen teszik közzé eredményeiket.

HOZZÁSZÓLÁSOK