Az egy évvel ezelőtti mexikói-öbölbeli olajkitörés hatása alatt szenved a BP, Európa második legnagyobb olajtársasága. Az egyszeri tételeket és a készletváltozásokat figyelmen kívül hagyó nyereség 5,37 milliárd dollárra csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbi 5,6 milliárdról. A Bloomberg elemzői konszenzusa változatlan profitot mutatott. A vállalat napi 3,58 millió hordó olajnak megfelelő energiahordozót hozott felszínre, ami 11 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ennek legfőbb oka az, hogy az olajkatasztrófa költségeinek fedezésére 24 milliárd dollár értékű vagyont értékesített a cég.

A BP egyelőre nem kezdte újra a mélytengeri olajkitermelést a Mexikói-öbölben, ahonnan korábban nap 400 ezer hordó olajnak megfelelő olajat és gázt hozott felszínre. A 24 milliárdos vagyonértékesítést idén további hatmilliárd dollár értékű eszköz - egyebek mellett a cég amerikai finomítói kapacitásai felének - eladása követi. A vállalat vezetősége szerint az eddigi üzletek jóval többet hoztak a BP-nek, mint amilyen értéken az értékesített portékát a vég könyveiben nyilvántartották.

A kieső termelést új projektekkel próbálják pótolni. Nemrégiben szerződést kötöttek az indiai Reliance Ltd.-vel, amelynek alapján a kontinensnyi ország partjainál fognak tengeri olajkitermelést folytatni. Az Északi-sarkkörön túli olajbányászatra az Rosznyerfttyel kötött megállapodást a BP, amit megtámadtak a saját résztulajdonában álló TNK-BP orosz tulajdonosai, mondván: Oroszországban csak már meglévő vállalkozásán keresztül üzletelhet a brit vállalat.

További forrása lehet a kiesett olajlelőhelyek pótlásának a finomítói árrés növekedése - ez hordónként 11,02 dollárra emelkedett január-márciusban a 2010. október-decemberi 9,98-ról. Elemzők szerint ugyanakkor a többi olajcég sokkal jobb eredményekről számol majd be, mint a BP, ugyanis esetükben az olaj gyors drágulásából származó hasznot nem viszi el a kitermelés mennyiségének csökkenése.