BUX
40388

Katasztrofális mélyponton az alumínium ára

Az inflációt is figyelembe véve tizenöt éve a legalacsonyabbra zuhant az alumínium ára, lényegében azonos a 2009-es válság idején tapasztalttal.

Barabás T. János, 2016. március 10. csütörtök, 13:39

A Bloomberg News jelentése szerint az alumínium iránti kereslet 300 ezer tonnával marad el a kínálattól, elsősorban a kínai szállítások miatt. Az Európai Unió Kereskedelmi Kamarája már a múlt hónapban figyelmeztetést adott ki, hogy a kínai fémipar túltermelése messzeható károkat okoz a világgazdaságnak - már többet állítanak elő, mint a négy utánuk következő legnagyobb termelő - Japán, India, az USA és Oroszország - együttesen.

Az alumíniumban mostanáig világvezető orosz Ruszal árbevétele tavaly 7,2 százalékkal, 8,68 milliárd dollárra csökkent, ennek ellenére sikerült a tavalyi évet 558 millió dolláros nettó nyereséggel zárnia. Tavaly az orosz óriást az első félévben megelőzte a kínai Hongqiao csoport. A Ruszalnak a TASZSZ szeriint nem jelent problémát, hogy idén 1,3 milliárd dollárnyi adósságot kell törlesszen - 2015 végére teljes nettó adósságállománya 8,4 milliárd dollár volt.