Aligha termel profitot idén a francia PSA, Európa második legnagyobb autógyártója, mivel az európai piac a cég várakozásával szemben mégsem tér magához 2011-ben és a brutális árverseny elnyeli a nyereséget. A Peugeot és a Citroen márkájú autókat gyártó vállalat jövőre 800 millió euróval akarja csökkenteni költségeit. Ennek egy része a beszállítók sanyargatásából jöhet össze, de a dolgozók sem ússzák meg: a cég európai üzemeiből várhatóan minden tizedik alkalmazottat elküldik.

Az üzemi eredmény nagyjából nulla lesz idén, miközben a PSA vezetősége az év elején egyértelműen pozitív eredményt várt. A harmadik negyedévben 1,6 százalékkal, 9,31 milliárd euróra morzsolódott le az autógyártás bevétele. Az új autók eladásából származó bevétel három százalékkal csökkent, a gyártott autók mennyisége - Kínát kivéve - 6,8 százalékkal csökkent. Az európai üzemek alkatrészhiány miatt 45 ezerrel kevesebb autót gyártottak, mint egy évvel korábban.

A Peugeot-Citroen igyekszik csökkenteni függőségét Európától - a hazai pályán kívül az elmúlt negyedévben is 41 százalékkal nőttek bevételei. A cég 62 napra elegendő nagyságúra akarja csökkenteni készletállományát a június 30-ai 76 napról. A harmadik negyedévben 65 nap értékesítésére elegendő készlete volt a vállalatnak.