A szárazság miatt az elemzők úgy vélik, hogy globális kávéhiány lehet a 2014-2015-ös idényben, öt éven belül először. A kávészüret májusban kezdődik Brazíliában, ahová végre ugyan megérkezett a nagyon várt eső, de elemzők szerint már túl későn.

A nemzetközi Kávészervezet (ICO) március elején közölt várakozása szerint Brazíliában, amely a világ legnagyobb kávétermelője, a 2014-2015-ös idényben 48 millió zsák (1 zsák = 60 kilogramm) kávét takarítanak be, ami 5 millió zsákkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A BNP Paribas elemzője szerint a termésévben globálisan nem túl jelentős, 612 ezer zsák hiány lesz az egy évvel korábbi 5,6 millió zsák többlet után. Ha így lesz, akkor öt éven belül először haladja meg a kínálatot a kereslet.

Az arabica ára csaknem 90 százalékkal emelkedett az év eleje óta. Az brazil eső érkezésével a termény tőzsdei ára azonban csökkeni kezdett. Az Intercontinental Exchange (ICE) határidős tőzsdén egy font (45,36 dekagramm) arabica ára pénteki záráskor négyhavi mélypontra, 1,6850 dollárra csökken, 1,7 százalékkal zárt alacsonyabban csütörtökhöz képest. A termék ára a múlt héten még kétéves csúcson, 2,0755 dolláron is állt.