Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Janusz Piechocinski lengyel gazdasági miniszter közölte, hogy január 25-én találkozik egy ázsiai befektető képviselőivel, amely egy új kompakt személyautó-generáció összeszereléséhez keres helyet Közép-Kelet-Európában. Mint a TVN televíziónak adott interjújában mondta, még egyáltalán nem eldöntött tény, hogy a nagy japán autógyártó az évi 300-500 ezer személygépkocsi kibocsátására tervezett üzem helyéül Lengyelországot választja-e.

Az viszont már biztos, hogy nem akarnak zöldmezős beruházást, ami túl költséges volna, hanem egy már meglevőt akarnak hasznosítani. Varsó három helyszínt is ajánl: a leállított varsói FSO-t, ahol egykor a Polski Fiatok készültek, egy lublini üzemet, illetve a Tychyben levő FIAT gyár a termelés túlnyomó részének Olaszországba történt átirányítása miatt felszabaduló gyártósorait. A japánok döntésében meghatározó szerepet játszik, hogy mekkora segítséget nyújt a vállalakozáshoz a lengyel állam.

Piechocinski kifejtette, hogy komoly reményeket fűznek az ügyhöz, különös tekintettel arra, hogy Európában a kontinensen gyártott kocsik eladásai csökkennek, vagy stagnálnak, az ázsiaiak egyre kelendőbbek. A miniszter nem volt hajlandó kommentálni azokat a sajtóértesüléseket, hogy a szóban forgó beruházó a Mazda volna, a japán cég lengyelországi szóvivője, Magdalena Weglewska azonban határozottan cáfolta, hogy vállalatának bármiféle tervei volnának Lengyelországban.