Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) és a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelők, Oroszországgal együtt tavaly állapodtak meg abban, hogy a világpiaci árak stabilizálása érdekében januártól hat hónapig napi 1,8 millió hordóval csökkentik termelésüket.

Az olajárak stabilizálódtak ugyan, de az olajpiaci túlkínálat és a felhalmozott nyersolajkészlet nem csökkent. A megállapodástól távol maradt olajtermelő országok, elsősorban is az Egyesült Államok növelte termelését, az olajár ezért az OPEC által kitűzött 60 dolláros cél alatt maradt.

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők május 28-án ülnek össze a termeléscsökkentési megállapodás további sorsának megvitatására. Az előzetes egyeztetésekben jártas források a Reuters hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy az első negyedévi szezonálisan gyenge kereslet miatt az árcsökkenést elkerülendő a termeléskorlátozás hatályát akár kilenc hónappal, vagy esetleg egy évvel is meghosszabbíthatják - írta az MTI.

Khalid al-Falih szaúdi energiaipari miniszter is jelezte egy hétfői nyilatkozatában, hogy elképzelhető a termeléskorlátozás meghosszabbítása az idei év második felén túl is. "A tagokkal folytatott egyeztetések alapján bízom benne, hogy a megállapodás hatályát kiterjesztjük az év második felére, vagy akár még tovább is" - fogalmazott.

Alekszandr Novak orosz energiaipari miniszter is jelezte támogatását a termeléskorlátozás meghosszabbításához, mondván, az nagyban hozzájárulna az egészséges piaci egyensúly kialakulásához.