Magyarországon építhet üzemet a hatalmas kerékpárgyártó

Magyarországon építhet gyárat a világ legnagyobb kerékpárgyártója, amely a kereskedelmi háború elől menekül Kínából - írja a hvg.hu.
Szász Péter, 2019. június 20. csütörtök, 10:16
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció

Donald Trump amerikai elnök szankciói rendkívüli módon megdrágítják a kerékpárokat az amerikai piacon: a 25 százalékos büntetővám átlagosan 100 dollárt jelent bringánként, ami miatt a tajvani óriás Giant Manufacturing igyekezett új helyszínek után nézni - olvasható a portálon.

Erről Bonnie Tu, a cég vezetője beszélt a Bloombergnek.

Magyarország az egyik helyszín, ahova a bezárt kínai gyárat költöztetnék. "A termelésnek közel kell lennie az eladási piachoz" - hangsúlyozza Bonnie Tu célozva Magyarország földrajzi helyzetére és uniós tagságára.

A Giant Manufacturing hét nagy gyára közül öt még mindig Kínában működik, egy Tajvanon, egy pedig Hollandiában. A gyártás szempontjából ugyanis Kína eddig verhetetlen volt. Nemcsak az alacsony munkabérek miatt, hanem azért is, mert a helyi hatóságok maximálisan támogatták a külföldi befektetőket,

akiknek sztrájkkal sem kellett számolniuk, hiszen a szakszervezeteket a kormányzó kommunista párt ellenőrizte. Ezen felül nemigen kellett ügyelniük a környezetvédelemre sem, mert a helyi hatóságok becsukták a szemüket, csak, hogy náluk működjön egy korszerű külföldi gyár.

Bár Trump szankciói sok külföldi céget arra ösztönöztek, hogy otthagyják Kínát annak ellenére, hogy szép profitot csináltak eddig, azonnal fordulhat a kocka, ha az USA és az ázsiai óriás kereskedelmi háborúja véget ér. "Ha az amerikai szankciók megszűnnek, akkor abban a pillanatban megyünk vissza Kínába" - jelentette ki Bonnie Tu.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK