BUX
39006

Keresztbe tesz az UniCreditnek az osztrák kormány

Az UniCredit osztrák leányának, a Bank Austriának a korábban becsültnél lényegesen többe kerül majd, hogy a költségcsökkentési programjának egyik legfontosabb elemét véghezvigye Ausztriában - írja a Reuters.

portfolio.hu, 2016. március 9. szerda, 10:11

Az osztrák belügyminisztérium törvényjavaslata bő háromszorosára növelné a költségét annak, hogy a Bank Austria 3300 dolgozója a bank saját nyugdíjas programjából az osztrák állam nyugdíjrendszerébe kerüljön.

Tavaly novemberben jelentette be az UniCredit az átfogó költségcsökkentési programját, amely a magyar leányt is érinti. Az 1,6 milliárd eurós program keretében többek között 800 fiók bezárását, 18 200 alkalmazott elbocsátását jelentették be, illetve Bécs alól közvetlenül a milániói központ alá vonják a közép- és kelet-európai érdekeltségeket, amelyek eddig a Bank Austria részei voltak.

Ausztriában 2018-ig 300 millió eurót takarítanának meg, majd évi 150 millió eurót egy átfogó karcsúsítási programmal. A program egyik fontos eleme Ausztriában, hogy az ottani alkalmazottak visszakerülnek az osztrák állami nyugdíjrendszerbe a bank eddig saját maga által üzemeltetett nyugdíjprogramjából.

Emiatt a banknak fizetnie kell, a hatályos törvények szerint az alkalmazottak fizetésének 7 százaléka az alap, és ezt szorozzák fel azzal, hogy mennyi időt töltött a banknál az alkalmazott. Erre meg is van a fedezet a banknál. Az osztrák belügyminisztérium azonban kevesli a kifizetést, ezért törvényt módosítanak, az új szabályoknak megfelelően pedig több mint háromszor többet (22,8 százalék) kell fizetnie a banknak, ami a bank becslése szerint 700 millió eurót jelent.