Késnek a repülőgépek

Nem okozott nagyobb fennakadást a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésében az éjszakai havazás, bár az időjárás miatt több járat is késve érkezik Budapestre, és a Ryanair két pozsonyi járata is Budapesten szállt le - tájékoztatta a Budapest Airport Zrt. az MTI-t.
MTI, 2013. január 14. hétfő, 14:53
Fotó: Napi.hu

A BA közlése szerint délelőtt ismét mind a két pályát megtisztították, így mindkettő fogad és indít gépeket. A reggeli órákban minden budapesti járat el tudott indulni, bár a menetidőhöz hozzá kellett számolni a kötelező jégtelenítést. Ilyenkor az indulás előtt a repülőgépek kormányfelületeit vegyszeres-forró vizes folyadékkal lemossák, nehogy jég rakódjon le, és akadályozza a kormányok működését. Hozzátették, hogy ez a folyamat 10-25 perccel megnövelheti a járat menetidejét, de az utasok biztonsága miatt elengedhetetlen.

A reggeli órákban a pályatisztítás miatt rövid ideig nem fogadhatott gépeket a repülőtér, emiatt a járatok többsége a légtérben körözött, majd leszállt. Csak a Germanwings stuttgarti járatának kapitánya döntött úgy, hogy Temesvárra megy. Ez a járat végül 10:21-kor szállt le Budapesten.

A németországi havazás miatt a Lufthansa törölte düsseldorfi járatát, amelynek 13:35-kor kellett volna megérkeznie - közölték.

Az erős havazás több európai ország légi közlekedésében okoz gondot, ezért több járat is késve érkezhet Budapestre. A hóhelyzet miatt a Ryanair két pozsonyi gépe, a london-lutoni és a brüsszel-charleroi járata is Budapesten szállt le a szlovák főváros helyett.

A bizonytalan közlekedési helyzet miatt a Budapest Airport azt javasolja az utasoknak, hogy a szokottnál jóval korábban induljanak el a repülőtérre. Azt is ajánlják az utasoknak, hogy indulás előtt ellenőrizzék a járatinformációt a Budapest Airport honlapján, illetve Facebook-oldalán, vagy lépjenek kapcsolatba a légitársasággal.

HOZZÁSZÓLÁSOK