A benzin esetében a tagi hozzájárulás mértéke a jelenlegi ezer literenkénti 2674 forintról 4145 forintra emelkedik, ami egy literre vetítve 1,47 forintos drágulást jelent.

A gázolajnál júniustól ezer literenként 3883 forintot kér tagjaitól a szövetség, jelenleg 2505 forint a díj. Az autósok számára ez literenként 1,38 forintos emelést jelenthet.

A szövetség honlapja szerint az igazgatótanács május 8-án tárgyalt a tavalyi költségvetés beszámolójáról és az idei módosításáról. Ennek része, hogy a koronavírus-járvány és az ezzel összefüggésben elrendelt rendkívüli kormányzati intézkedések miatt 55 százalékkal emelik a benzin és a gázolaj készletezési díját.

A szervezet bevételei szinte teljes egészében a tagdíjakból származnak. Tagjaik között tudják többek között a nagy olajcégeket és a földgázpiac szereplőit. 2020-as költségvetésükben a kőolaj és a földgázszekcióból egyaránt közel 17,4 milliárd forintra, vagyis összesen majdnem 35 milliárd forintra számítottak. Ezeket a terveket írta felül a koronavírus. A döntéseket ugyanakkor felül fogják vizsgálni egy újabb közgyűlésen, amelyet a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül össze kell hívniuk.

A készletezési díj rég volt ennyire magas Magyarországon. Az MSZLSZ adatai szerint az elmúlt 9 évben a benzin után 1500-3300 forint tagdíjat szedtek be ezer literenként, a gázolaj díja pedig 1405 és 3205 forint között ingadozott.

Miért kell ezt fizetni?

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség jogelődjét, a Kőolaj és Kőolajtermék Készletező Szövetséget a behozott kőolaj és kőolajtermék biztonsági készletezéséről szóló 1993-as törvény hozta létre, hogy Magyarországon megfelelő mennyiségű kőolaj biztonsági készlet álljon rendelkezésre, ha az ellátásban zavar keletkezik - írja a szervezet.

A minimális, az üzemanyagok literje után fizetendő pár forintos hozzájárulás azt előzi meg, hogy egy esetleges ellátási zavar esetén óriási áremelkedéssel kelljen számolni.

A 2020. április végi állapot szerint a szervezet közel 600 kilotonna kőolajat, 515 kilotonna gázolajat, 262 kilotonna benzint tárol.

A biztonsági kőolaj és kőolajtermék készletek szintjének alakulása (forrás: MSZKSZ)